PME Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



RC Avti [Orodja, Gadgeds, ipdb.]
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Odgovori na to temo    PME Seznam forumov » Debatiranje Poglej prejšnjo temo
Poglej naslednjo temo
RC Avti [Orodja, Gadgeds, ipdb.]
Avtor Sporočilo
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Tako je, threadlock! (kok kul ime a?)

Glede tvojega avta: Ja sej to je tud mišljeno bolj kot izgovor za hangout Razz Al pa je hangout izgovor za igranje z avti. Ni važno, bomo videli kaj se zgodi. Pač furamo se, kjer in kkr gre.
Presenečen sem bil drugač, ob desetih zvečer sem oddal naročilo, pa videl da sem ob 15 čez 1 že dobil na mail, da so dali v pošiljanje. Sicer ja, kaj to pomeni je mogoče da je res en norc na češkem (od tam prihajajo) ob enih zjutri pripravil za odpremo, ampak si mislim da bojo šele jutri dejansko šli v DHL. Jutri je praznik, ja, ampak najbrž samo za nas. Razz

Reduktor in baterije pa prihajajo iz kitajske, tk da neki časa se boma že z izijem še ganjala na polni hitrosti po petnajst minut do pol ure naenkrat.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
07 Feb 2021 17:25 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Avti prišli včeri! Brm Brm

Dal sem polnit baterije od obeh avtov, da ko je prišel Izi, so bile pripravljene. Avtov nisem prižigal, da je ta epski moment ostal za takrat ko pride. Not sma napeljala prednje luči, ki so prišle zraven in so se izkazale za kar potrebno zadevo, zakaj dokler da sma prišla ven se je že kar stemnilo. Izi je hitro ugotovil kaj to pomeni da je navedena top speed 45km/h, še po stanovanju. Se skidama ven, uizi mal gas in ja nič, prvi drag race. Tu sem js ugotovil kaj navedene 45km/h pomeni, ko je moj avto samo na streho obrnilo.

Potem sma se ganjala večinoma po košarkarskem igrišču, ker po tej temi nisma točno vedela kje vse so luže, ki jih je blo sicer okrog kar dosti. Izi je svoj avto vmes celo do strehe zapeljal v eno od njih, hvalabogu avto velja za splash proof. No, očitno za prvo silo preživi tud če ga učiš tauhat, ker ko sm ga potegnil ven (in je verjetno za dva deci vode šlo iz njega) se je izi še kar nekaj časa umiru vozil okrog in ubistvu tud kasneje doma. Sicer opozarjajo da motorjev res ni pametno potapljat, ker niso rostfraj.

Eden od rezultatov včerašnjih podvigov je tud to, da sma izgubila te 'klipsne' ki držijo gor karoserijo, izi 2 od štirih in jaz eno. Z vsakim avtom so sicer prišle še 4 rezervne, ampak sem kljub temu danes naročil rezervne, 50kom za 10€. Uglavnem, akcija.
Link do njih: https://www.aliexpress.com/item/4001009948617.html

Danes sem se tud spomnil, zakaj najbrž še baterij in reduktorja ni na poti, čeprav sm naročil v soboto...: Kitajci imajo svoje novo leto, kar pri njih pomeni najmanj en teden dopusta.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
12 Feb 2021 12:44 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Snežak
Capt'n Stara sablja


Pridružen/-a: 28.08. 2011, 16:53
Prispevkov: 1361

Prispevek Odgovori s citatom
Če ga je tko "lahko" obrnit na streho... A rabta spojlerje, wings and other downforce equipment? Laughing

_________________
Row, row, row your boat, sneak up in the stream. Lock and load in tactic mode, United States Marine!
12 Feb 2021 19:21 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Ubistvu avto pride z wheelie barom, ki ga lahko gor pršraufaš Very Happy
Kar bi pa z veseljem gor dal mogoče bi pa ble kake one rejli luči, na strehi. Sicer ima 2 ledici spredi v odbijaču (to dobiš zravn, isto kot wheelie bar), ki svetijo in so tud razlog da sma lahko z Izijem po temi furala; ampak bi blo precej kul še kej tako gor dodat. Mogoče kake one "rollbare" ampak v stilu kot jih imajo gozdni traktorji, čez havbo, streho, okrog itd.
Predvčerašnjim zvečer je Nadja uspela sprobat avto, se je kar zabavala. Včeraj je bila še ena kolegica na obisku, smo šli na mal sprehoda in je še ona vozila avto, se tudi zabavala. Tak, mi trije hodimo okrog po rakovniku, gre kak človek mimo in punce vozijo RC avto se mi je kar posrečeno zdelo.

Review zaenkrat:
Ful zabavno. Mislil sem, da ga bom fural predvsem ko se z Izijem zmenima, ampak vsaj za zdaj ga imam veselje pelat tud "kar tak". Fajn mi je blo tud tist "ok šnelkurs na kontrolah, bolj zato da ti je daljinec domač kot pa ker bi blo tak težko (ker ni)" naredit za Nadjo in naslednji dan kolegico. Super kulska funkcija je, da ko imaš gas, če prtisneš trigger v drugo smer, najprej bremza, ne gre v rikverc. Izi, se spomniš, ko je naju mal medlo to on dan? Very Happy Uglavnem, prvič v rikverc je bremza, spustiš, pritisneš drugič v rikverc, gre v rikverc. Isto obratno.
Ko že govorimo o gasu in rikvercu - Na daljincu se da omejit top speed, ampak ga omeji samo za naprej, ne pa tud za rikverc; kar je mal škoda, ampak ni hudo. Neprikladno je samo zarad tega ker ko počasi počasi lezeš naprej in hočeš mal v rikverc, avto pol kar "skoči", ne pričakuješ.
Včeraj testirano: preživi skok iz približno enega metra, mogoče celo več... iz enih stopnic dol sem ga pognal. Videl sm v videih na YT ko folk dela strašljive skoke s podobnimi avti in kar preživijo. Včasih najbrž ne. Ampak moj avto včeri je. Drugače pozna se, da je zadevščina kar lahka in ornk poskakuje, samo ne morm rečt da me to preseneča. Malo se sprašujem, kakšna bo kej razlika ko pridejo reduktorji, če bom sploh imel voljo ga namontirat noter. Malo me bo najbrž že prijelo zarad samega podviga inštalacije, ampak obenem, ti bogca, je kul ko se zadeva izstreli... no, to bomo vidli.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
14 Feb 2021 09:35 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Še dober teden kasneje review:

Evo, avto je furalo še več ljudi vmes. Med drugim Kaleb in Patrik in foter in Mark. Še kar nekaj sprehodov z njim sem nardil. Avto kot tak je precej epic, ubistvu edino: Zgleda me je reč potegnila in sem naročil amortizerje z oljem, pa upam da bo zarad tega ga lažje vozit. Ko sem napisal prejšnjič, da fejst poskakuje je ubistvu takrat bil začetek ugotovitve, da če se peljem malo hitreje po ne-asfaltu, ubistvu ne določam toliko smeri kamor gre kot pa "optimistična ideja kam bi rad šel". Tolk se preveč odbija (in ima zarad tega malo stika s tlemi), da ga mimgrede obrne v neko drugo smer in se dogaja zemeljski ekvivalent glisiranja.

Torej, I'm already upgrading my car. Šment. Very Happy

Aja, pa razmišljam da bi nekje poiskal eno staro tisto tanko anteno, da pol nanjo dam zastavico, ki bo veselo bingljala v vetru. Sam ne sme bit pretrda, da bo še zmer šel pod vsemi stvarmi avto. Seveda pa ne premehka, da se ne nazaj zapiga in pol ne postavi pokonci.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
25 Feb 2021 10:11 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Prejšnji teden sem dobil amortizerje (Oil shock absorbers, kero hudo ime a?) in jih namontiral. Ful se pozna, kok ga je lažje furat. Zdaj kadar ga odnese je večinoma še zmer zato, ker pač kolese preveč gonijo in začne dobesedno pač drset. Izi je imel možnost to tud sprobat, za nekaj časa sem jaz fural njegovega (in se spomnil kak je, ko nimaš oljnih), Izi mojega in no, zaključilo se je z "še men naroči". 10€, tk da ni hudo. Pa baterije so prišle.

Z Izijem tud že planirama, da bi nabavla večje kolese, ker še zmer kokertok hitro nasede avto. Pač še zmer je 1:16, kar ni ravno veliko, in dokler ni kakih konkretnih kulov pa previsov je čist kul, in epsko, ampak že na šopu travice pa lahko nasedeš. Tak da večje kolese zvenijo kot kul ideja, načeloma gledama za kakšnih 10 - 12cm premera (kao 1:10 velikost), trenutno so 8cm. Kar imamo je pa mal problema ane...
- Večje kolese niso niti tolk drage, celo od manj kot 10€ za 4, do kakšnih 20€. Če bi se hotel kurčit, se da za 40€ tud s kovinskimi felgnami dobit. Dobra stvar je, da so vse te kolese narejene po standardih, ki so kompatibilne čez vse znamke, dokler ni ravno cheap roba. Kolesa ki jih gledamo tu so t.i. 'hex' velikost 12 mm, normalna reč, torej pašejo na vse take avte.
- so, anyway, z Izijem rabima kupit tako zamenjavo najinih osi na avtih, ker je os na najnih avtih narejena 'preveč na simpl', bržkone vse to v zniževanju cene avta, da je za končnega kupca (izija in mene) cenejši. To je super, če nimaš želje menjat kolese. Da bo manj abstraktno, tole(kakih 6€ odvisno kdaj gledaš) rabima za prednje kolese, tole(okrog 5) pa za zadnje. Ni spet hudo, ampak se pravi, 10€ na vrh koles.
- Torej, velikost je "hex" kot hexagon, ane, ker na to os gor je treba dat adapter, 2€. To zato, da se lahko delajo različne velikosti, ker imaš tud Hex 17 in ali pa manjši.
- Najini avti so torej velikosti 1:16, tlačima pa gor kolesa velikosti 1:10. Lahko da bi med ovinkanjem se začelo rajsat po ohišju, če nisma previdna (pri nastavljanju omejitve ovinkanja). To se da rešit, če daš gor kakšen distančnik, recimo takle, ki je spet poceni, ampak vseen dej 3€ še zraven ane.

A ni hudo, da se da tok teh stvari nabavit v barvah? Sej pol ne zgleda badass pa nevem kaj, ampak da so žive barve, ki jih v real world tolk pogrešam, se mi res dopade. Skor zihr sm, da ko nabavim kolesa, da se bom potrudil najt obliko ki mi je všeč, pa v enih barvah.

Tak da gledaš na kakšnih 30€ na res najnižjem delu, prej pa več za upgrade. Kar je pa že malo velik. Ostanemo na teh kolesih? Do nadaljnega, ampak obenem sma pa naredila mali plan, da boma si vsake tolk dala nekaj evrov kao na stran. Js sm si kr v Revolut naredil t.i. Vault, kamor se shranjuje drobiž za vsako ko karkoli že plačam. Pa tk, zihr bom vsaketolk "ajd dejmo 5€ v tisto smer", pa enkrat bo nabrano.

Kar smo gotovo pomislili: Torej, ta poceni avto ni več tolk poceni. Ka je zdaj to? Iskreno, če to pomeni da sem našel nekaj zanimivga za počet pa da ni komp, well worth it stari. Pa še mam za počet stvari, skupen interes s Kiddo Boyem, kar je pa sploh nice. Very Happy Bro powah. Ok Brm Brm

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
26 Mar 2021 19:22 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
To temo bom z naslednjim postom pomoje preimenoval v Avti RC in podobno (nekaj ta stil), ker bo že kar smiselno. Smile

Že kakšne 3 tedne torej svoj avto mučim z nadgrajenimi amortizerji in je res mega. Izi se že tudi veseli svoje pošiljke, čeprav Izi ima zdaj eno drugo težavo: Nekako, nekako, se je na njegovih kolesih odlomil šrauf, ki drži kolo prišraufano na akso. To zveni kot precej nežen problem, ampak šrauf se je odlomil znotraj akse in pri tej majhnosti je upanje, da ga dobimo ven brez da uničimo celo akso precej majhna. Problem smo do nadaljnega rešili s tem, da smo naročili nov par prednjih osi, omenjenih v prejšnjem postu pa mirna bosna. Tako ali tako jih bo rabil, ko/če bo kdaj upgradal kolesa, pa še dosti višje kvalitete so. Med drugim se mu ne bo mogel ponovit problem, ker so te narejene tako kot se spodobi - matico našraufaš vzuni čez kolo in ne šrauf skoz kolo v akso, kjer ga ne dobiš več ven če se zlomi.

Na svojem sem moral zamenjat še sidrišča zadnjih rok od koles, ker se je očitno ena plastika že znucala. Hvalakurcu sem imel rezervne, ki sem jih vzel iz starih amortizerjev in skrižam pašejo, tk da za neki časa bo vredu.

In bom kar iskren - zadnji teden me rajcajo crawlerji. Terenski avti, ki so bolj namenjeni plezanju, kar je ubistvu "stil" vožnje ki ga z izijem morda bolj preferirama kot Bashing (ne pa da se pr tem ne zabavama ko sam šment).
Če obnovimo: Bashing je "gremo čimbolj skočit in upat da se moj avto ne razleti" način. Torej, iščeš nekakšen skok, malo ganjaš okrog, mogoče mal podriftaš. Avti imajo večinoma velika kolesa, nizko karoserijo, letijo kot sneta sekira ki lahko knock-outa otroka (zato jim ne dajemo daljinca v roke), kar ornk amortizerje, pa narejeni so, da so deli čim cenejši za zamenjat, ker neizogibno ti nekaj crkne pri delanju vragolij.
Crawling je "gremo splezat na tale kamen tu gor, zelo počasi in morda se bomo prevrnili, pa poskusili še enkrat". To v teoriji seveda tudi počneš z basher avtom, vendar kot se je v praksi pokazalo, odprti diferenciali in nagnjenost k hitremu vrtenju koles to kar pošteno omejujejo. Zato sma tudi večalmanj obupala nad tem, če ima smisel inštalirat reduktor. Crawlerji so večinoma tud bolj podobni pravim avtom kar se tiče meril, ponavadi terenci (makes sense). Hitrosti imajo nižje, tam do 15km/h. Hobby-grade teh avtov, hm, milo rečeno kar ogromno stane. Hitro lahko računaš okrog 500€ na tej strani atlantika (1/3 cenejši v U.S., uvoz, davkarija itd. fajn pokasira). Od kod? Najprej, ta stvar je velikosti 1/10, imajo velik kovinskih delov, pa velik funkcij. Velikokrat dobiš 2 brzini za začetek, potem portal axles, pa kakšno zaporo diferenciala. Če si bolj skromen in se čemu od tega odpoveš, prideš tudi na nižje cene, pod 400€; večinoma tud lahko te stvari dokupiš. Pomojem je to del tega, da imajo višje cene - v primerjavi z basherji (ki sicer hobby grade niso prav dosti cenejši), se tu ne pričakuje da lomiš stvari na dnevni bazi, ampak da zdržijo. Delno morajo, ker vseeno niso tok švoh obremenitve, ko ti nekje zagozden z ovinkanjem v bistvu rineš svoj 5 kilski avto ven. Aja, pa veliko od njih je proper vodoodpornih, ker seveda hočeš zapeljat skoz potok.

Zdaj sam čakam da še Izija prime ta ideja, da boma veselo šparala skup. Res je ful bolj zabavno ko se več folka spravi kot pa ko greš sam, čeprav js to tud kr redno počnem, kake dvakrat, trikrat na teden - odvisno od vremena in cajta. Par modelov mam nagledanih:
- Traxxas TRX-4 - pride v verziji Defender, Sport, ali Mercedes G500/Bronco. TRX-4 je res popularna reč. Defender je bil 'og', ima vse možne funkcije, Mercedes in Bronco sta skoraj ista vendar ima malo krajši wheelbase, isto Sport, ampak ta pride z najmanj funkcijami (brez menjalnika in možnosti zapore diferenciala iz škatle), da je cenejši, imaš pa možnost dokupit dele kasneje ko te prime. Wheelbase se da na vseh spremenit drugače, če imaš željo.
- Axial SCX10 iii - Načeloma pride kot Jeep (najdražji model, verjetno, ker je firma po crawlerjih že dolgo poznana)
- Cross RC Emo AT4 - relativno nepoznana firma in model, ampak ga dost pohvalijo (najcenejši, ampak v EU je 430€ tak da morda tud že traxxasa nabaviš)

To je to zaenkrat, I guess.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
06 Apr 2021 13:14 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Evo spremenil ime teme.

Izijove osi še čakamo, čeprav je že mal kazalo da bojo morda dostavljene ta teden. Njegovi amortizerji so že prišli sicer. Svoj avto še zmer veselo ganjam po okoliških puklih, malo sem že naštudiral kako reagirat ko skočiš, da mi mogoče potem spet uspe dokaj normalno pristat na kolesih; ampak avto ima vseen svojo maso in momentum, da ni to ravno vedno lahko naredit.

Včeraj se je zgodilo neizogibno - med ganjanjem okrog po Rakovniku je za trenutek poletel v zrak, pa namesto da bi pristal je začel delat prevale počez - sej vete, tist ko nardiš kolo. Ne po X ali Y osi, ne, po Z. Končal pa v bajerčku. Tk da tud moj avto je šel tauhat, takoj sem ga ugasnil, nesel na bencinsko spihat s kompresorjem in doma še pol mal popucat umazanijo, če smo že pr tem.

Danes se mi je zgodilo med furanjem, da se mi je snela prednja leva roka iz ... karkoli je že tisto ko ovinkaš. To je že druga situacija na podoben način - dober mesec nazaj se mi je začela snemat roka zadnjega kolesa iz ohišja, zamenjal sm z enim viška delom iz amortizerjev. Očitno se zadeva res obrabi med furanjem, tak je lajf. Zamenjava je pa ful poceni (5€) tk da ajd, naročim, ko porabim svoje "rezervne" iz starih amortizerjev.

Tekom meseca od poročanja o Crawlerjih sem tud določil da bo kar TRX-4 defender, nekega lepega dne. Bolj ko sm mal delal raziskave bolj delujejo te zadeve badass. Itak ful delov kovinskih, cela znanost glede teže in njene razporeditve, diferenciali, brzine, itd. Pa seveda čist drugi izzivi furanja. Bashing je zabaven, sploh s folkom, ampak ja je predvsem "gremo letet". Tk da če me dokler se ne nabere gnar na strani po tem počasnem postopku ne mine, se kr veselim česa takega, priznam... al pa da se uprpim ker je faking drago. (in potem spet: ... ampak je zabavno in ni na kompu)
Ena bonus ugotovitev je, da če maš nižje zahteve, se da za približno polovico cene novega TRX-4 dobit sicer dosti manj fancy in dosti manj dodelano kitajsko reč, Injora Crawler 1/10. Sodeč po večini pričanj, rabiš potem še sicer en manjši upgrade naredit, da ti avto ne zavija medtem ko plezaš; dokupit servo, ohišje, pa ubistvu še kontroler, sprejemnik, itd. Par zadev. Ampak vseeno prišparaš nekaj keša. Glede na moje raziskovanje sem ugotovil da je skor sigurno vseeno bolj smiselno prišparat keš pa nabavit TRX-4, ampak če si pripravljen nekaj kompromisov sprejet pa je najbrž kul zadeva.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
01 Maj 2021 15:03 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
A veš kaj je problem crawlerjev? Da se mi res ne daje tok keša zanje, nimam ga glih tok viška. Kaj manj? Najbrž; ker če tak pogledaš, je precej nekega inženiringa not. Kar je bolj pomembno pa, da je hobi ki ga z veseljem delam. So tud drugi hobiji ki jih noro z veseljem počnem, tud res. Pač vsakmu svoje.

No, zdaj mamo to reč: Lahko, da bo en deal šel čez, kjer bom js nardil eno storitev, v zameno pa dobim crawlerja po znatno nižji ceni. Mal si ne upam preveč napovedvat, mal se nočem jinxat; na konc koncev je to najbrž tudi classified, ampak kaže uredu. To bi blo zlo kul.

Me veseli da najbrž tolerirate moje navduševanje nad tako zadevo. Razz

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
21 Maj 2021 23:02 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Najprej naš OG avto:

HBX 16889


Kako naredit 4WD basher v 2WD basher brez da bi rabil kak del vzet ven? Očitno ga tolk dolgo voziš in, well, bashaš okrog, da nekaj neizogibno crkne. Iskreno, deli basherjev veljajo za tako rekoč potrošni material, in če ga ne vsaketolk zlomiš, pol je verjetno dejstvo, da ga ne voziš. Zakaj to razlagam? Ker ne vem, če je to vsem samoumevno... še meni ni, ampak kdaj vidim kak video, pa na RC Cars serverju ko sem, izgleda nekak tako:
- Racer pravi "nekaj sem zlomil' in ljudje "ojoj, to bo drago"
- Crawler "nekaj sem sfukal" in ljudje "kaj da fak si delal?"
- Basher "nekaj sem zlomil" in ljudje "bravo, a imaš posnetek?"
No, sej kot rečeno na mojem basherju je že kaka reč pomalem odpovedovala, ampak tokrat so pa mal bolj konkretne stvari šle. Pa gremo ne prehitevat...
... ene dva tedna nazaj sem šel malo ven skakat z avtom. Nič takega kar nism počel že večkrat, sploh je kul ker mi že kar uspevajo pristanki. Ne da čisto vsakič pristanem na vseh kolesih, dejansko ne vsakič pristanem niti na kolesih, ma je vedno boljš. Tako par skokov in po enem od njih nekaj zveni mal drugače kot ponavadi. Kot da neki rošta, lahko je kamenček, lahko je nekaj zlomljeno; karkoli je že, boljše da ne furam.
Naslednji dan odprem avto, da pridem do glavne gredi in diferencialov. Gledam, pa ni videt zares nič. Ne spredi ne zadi ni ne kamečnkov ne zlomljene plastike. Ampak kaj da fak. Obrnem diferenciale, še zmer bolj mal kaže da bi blo. Vseeno sestavim nazaj, sprobam kaj se dogaja in še zmer rošta. Edin diferencialov nisem res razstavil, tako da če je kej, pol je not. Obenem, karkol je pa že noter zlomljenga ali zdrobljenga, je zlomljeno in zdrobljeno v vsakem primeru, rezervne dele bo treba, tk da kaj čem? Ja sestavit in zmlet do konca, I guess. Sestavim in počakam na priložnost.
... ki se je ponudila konec tedna. Avto sm prinesel s sabo na teambuilding, oziroma bolj pol ko bom prišel domov. Pokažem vseeno najprej enemu avto, potem pride drugi in tretji in četrti. Malo vozimo, zmeri bolj se sliši roštanje; vsakemu posebi povem "če avto obstane ali eksplodira, nisi ti kriv", obenem se pozna da avto malo manj veselo grabi. Nehamo furat, js še sprobam in ja, zgleda je res neki fajn sfukano. No, sej kej velik zdaj nimam za naredit. Načeloma sem pa že itak zmenjen da kmalu poberem TRX4ko, ki jo je oni naročil - kot že omenjeno v prejšnjem postu - del cene skompenziran. Tako da, kdo hoče videt moj design majice, roke v zrak?

RC Guru Majica, design by me


Ni tok švoh ane? Ne sme bit, če mi je plačala ma eno tretjino avta.


TRX-4



No, najprej - ubistvu sem mislil da bo dlje trajalo, da bom lahko užival v tem. Čisto možno, bi bilo celo pametno, da bi trajalo dlje, ampak pustmo to za folk ki ma cajt dvomit o lajfu. Skratka, od učeri naprej sem ponosen lastnik te zadeve. Traxxas TRX-4. Avto na daljinca, crawler, 1:10. Včeraj naredil testno vožnjo, danes še eno, pa za jutri sma zmenjena s kolegom da se dobima in grema mal po rakovniku.
Prvi vtisi? Sveta marička to je ma vse kar sm mislil da bo pa še mal zravn. To je ogromno (v primerjavi z HBX), relativno seveda. Po ravnem gre nekak normalno, ampak seveda fešta se začne ko zapelješ s ceste. Malo koplješ, malo se probaš ne prevrnit. Večinoma pa najdeš neko fajn linijo ravno tam vmes kjer ni ne prelahko ne pretežko (prenevarno). Majkemi, ja, to je to, kar sma z Izijem hotla furat. Offroad čez korenine, kamne, male potočke, počasi s kontrolo, da veš kaj se dogaja. To je res dosti drugačen stil vožnje kot je bashing, celo bolj kot sem mislil.
In ja, z veseljem menjam brzine in odpiram in zapiram diferenciale. Tak posrečen robotski "zzzzzk" naredi, ko prestaviš (servo se oglasi ja), in greš dalje. Sicer to pomeni ja, da je to sam več stvari ki lahko crknejo, sem pa že slišal za predloge za zamenjat, kakor tudi volanski servo in potem esc itd. ampak kot pravijo 'menjaj ko crkne'. Za zdaj še nism nič tok zahtevnega počel, da bi me moglo skrbet, ne dvomim pa da to pač pride. Js se veselim da izi nardi en krog. Poročam naprej.

Meta komentar: Js res ne morm vrjet da sem tok pado v to. Kje sm si js mislil, da bo en februarski "ajd najdemo neki na aliexpress" še pred sredino leta "well zdaj mam ta kulski fensi 1:10 terenc"?!? Prej bi si mislil, da me bo Infinity zagrabil na polno (tud to sm igral dva tedna nazaj s Tomažem), sej je delno ampak približno ne tok. Al pa gameboy zero (ok ja nardil, pa ga igram občasno), ali muska (neki kaže da bo treba bas nabavit), al pa nevemkaj. RC je kr mal prehitel vse to glede tega in kok ene pozornosti in cajta in gnarja je trenutno not padlo. No, imam naročen še vitel in odbijač in felgne - to sm skočil dokler še ni carin iz kitajske, drugače bi seveda počakal. Pa še enkrat povem, pa najbrž spet bolj sebi kot vama - to je tok prisrčna reč za počet, tok kulski balance med zabavo, mirnostjo/meditacijo in sprehodom v naravi. Res perfektno.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
27 Maj 2021 21:31 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Evo, Traxxas TRX-4 dan 5. V soboto je Izi stestiral zadevo, bi se lahk reklo da se mu je dopadlo. Upam da bo še Izi kaj o tem povedal. Cool Uglavnem, zadeva je vozla več po vodi ko po čemerkol drugem, kar se je poznalo na koncu v kolesih. Če sem jih rahlo stisnil skup, je ves drek ki se je nabral not skoz t.i. venting holes prišel po isti poti nazaj ven. Problem je ubistvu, da ravno ne ves. Vem pa že od prej, da voda v teh penah, ki so v kolesih, ni dobrodošla reč. Sem vprašal na serverju, in eden je rekel - preluknjaš gumo od zunaj na parih mestih. ... Ubistvu če pomislim, makes sense. In ja, danes sem prevrtal z dremmlom na dveh koncih vsako gumo in po vožnji je vsa voda stekla ven.
No, včeraj pa ugotovim, da ne morm izklopit prednje zapore diferenciala. Ko prestavim switch, se samo nič ne zgodi. Zadnji dela vredu, prednji ne. OK, sem slišal da se lahko zgodi, da ti traxxasov servo crkne po parih urah, včasih po parih letih; tk da mogoče sem dobil nesrečnega. Morda lahko uveljavljam garancijo, ampak kaj pa če bi naročil samo drug servo? Že na amazonu dobiš baje dost uredu tak majhen servo za manj kot 5€, sodeč po forumih. Pa bi naročil 3, da ko še crkne za zadnji diff lock in menjalnik? Dej, bom najprej preveril da je zihr servo hin. Tako da sem začel s tem, da sem odprl receiver kompartment (narjen je da je vodoodporen, zato je posebi zaprt), prevekslam kable od Channel 4 in Channel 5 in ugotovim - dejansko je problem v channel 4! Ni crknil servo! OK, to je že neki, ampak kaj pa če je to še večji problem?
Se spravim k proceduri reprogramiranja servotov (to delaš z daljincem, faking nerealno), da vidim če je problem v daljincu al v sprejemniku, ugotovim da pri sprejemniku normalno tako ch4 kot ch5 delata. Kul, se pravi, je problem v daljincu. Well, ugotovil sem, da je bil problem v nekih falš kontaktih - a pri stikalu al pri vezju, ne vem, ampak nanovo sem prilotal dve žici, pa je blo. Po tem sem šel na konkretno testno vožnjo in je vse delalo brez problema. To je res čudna zadeva, ker še nism zasledil da bi kdo jamral glede tega morm priznat, tk da sm mogo met res neko anomalijo.

Tk da ja, TRX-4 je res tank stari. Baje da ja, bo verjetno tekom časa ta elektronika crknila in jo zamenjaš z novo, ampak ostalo je pa narjeno tk kot se reče. Tud odvisno kako avto opremiš oz. nadgradiš. Če ga pustiš kot je, bo vredu; če pa daš gor uteži in druge felgne (nevzmetena masa je kr popularna zadeva pr crawlerjih za nižje težišče), pol pa že more servo bolj delat kot je mišljeno in evo te.


Odprl sem tud HBX 16899, basherja.

In ja, zobnik ki prenaša iz glavne gredi na zadnji diferencial je znucan u pičkomater. Načeloma se da naročit samo cel diferencial sistem nanovo, tk da slabih 10€ bo torej to koštalo, pa bojo vsi ti zobniki kovinski. Ja tej pa že, ane. Very Happy

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
01 Jun 2021 08:39 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Naročen rezervni diferencial za HBXa. Še za izija sem naročil, tak da čakamo da bo naslednja stvar crknila I guess - OK sej še more pridit in morm še namontirat not. Tačas čaka razstavljen v škatli.

Tri tedne in pol imam TRX4ko, pa ja, oštja je kul. Po zadnjem reportu sem še enkrat zalotal par kontaktov, izkazalo se je da sem prvič zalotal druga dva kabla kot tistega ki je hecal. Kako je pol delalo? Nisem ziher, si pa mislim da sem takrat ravno tolk zdrmal tisti kontakt, da je delal nekaj časa. Od tadrugega lotanja dela brez problema. V vmesnem času sem dobil po pošti še druge felgne, ki zdaj čakajo da pridejo na vrsto.

Glede tega: Najverjetneje bojo počakale kar na druge gume in pene. Pol bom verjetno imel ene za suho vožnjo in ene za vožnjo po mokrem. Kje je fora? Sploh pene veljajo za hitro pokvarljivo robo, če jo močiš in pol je stvar okusa, a jih raje menjaš spet in spet, al raje pač ne. Moje so že ble pošteno zmočene, in ostale zmočene par dni preden sem prevrtal kolesa. Druga možnost - da nabavim t.i. "closed cell" peno, ki bi naj bila odporna na vodo, ampak za splošno crawlanje so boljš vsaj dual stage pene. Razmišljam še, če bi enostavno sprobal najt nekje obične "bedaste" pene, kot so iz gobe ali sedežev in jih razrezal v velikost kolese. Me zanima kolk "slabo" bi se obnesle, pomojem niti ne tok fejst. Ker če greš posebej kupit dual stage pene za crawlerja, stanejo 20€/par, torej 40€ za cel avto. Gume same so dobrih 30€/par, ampak pridejo z osnovnimi penami, torej 60€ za cel avto. No, se mi še ne mudi zaenkrat...

Drugače sem dobil že tudi drug odbijač in vitel, oboje namontiral. Ja posrečena zadeva. Vitel sem komajda sprobal, prav dosti pa nism uspel ker so takrat bli komarji za popizdit nadležni. Več še poročam, ko bo šlo.


Kot vete sem zdajle na morju in sem nesel avto s sabo. Na eno FB grupo sem napisal predloge za crawlanje na obali, pa je eden taggal enga lokalca v komentar; sma se potem dobila in šla mal vozit. Tip ima baje 10 avtov, od tega je eden tavelik basher od Traxxasa. Avto, ki ga je prinesel s sabo je menda sestavil pred enim mesecem. Takoj ko ga je prižgal sem že vedel da je to kar mašina. Najprej mu je ESC odigral takorekoč cel komad. Ko sem to pokomentiral je rekel "za 200€ ima da odigra komad". Aha, ok, torej njegov pogon je vreden polovico mojega avta. Kmalu zatem sem še slišal premikanje in zvok, ki ga njegov avto daje spominja na letalo. Mi je pokazal kateri motorček ima - za to sem že slišal, in ja, neka kr ornk zadeva. Malo mi ga je dal za vozit in ja, se zdi da je njegov avto mal bolj jeben od mojega. Seveda imata vsak svoj čar. Načeloma je moj prišel gor marsikje kjer je prišel njegov, predvsem se vidi da ima njegov nižje težišče. Pri meni je oni predlagal predvsem dat nekaj medenine na nevzmeteno maso (to je že načeloma del plana, ko bo), pa menjat motorček ob priliki. Em, okej. Very Happy Se je pa skor zdrznil, ko sm mu povedal da imam prevrtane gume. Pač on svojega ne vozi po vodi, in en njegov kolega baje ne vozi 3 dni po dežju. Meni je vsaj to slednje kar pretiravanje, ker kaj si izbereš tak hobi če ne pričakuješ da te bo vsaj malo stalo vzdrževanje; razumem pa vsaj nekaj previdnosti pr tem.

Uglavnem, ful fajn. Kar eneparkrat sem se že šel vozit, pridta še kdaj kak krog odfurat. Še zmer čakam da svoje crawlerje nabavita. Razz Lahko pomagam pr izbiri.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
19 Jun 2021 19:30 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Furam TRX-4, HBX je še nevozen. Malo updata o slednjem:

Kot sem poročal, se mi je zjebal zobnik, ki iz sredinske gredi prenaša na diferencial. Pogledal sem in videl, da je tisti zobnik ki mi je mrknil v paketu z diferencialom tk da sem to naročil. Tle se pa reč zakomplicira. Čas za linke:

Kaj je crknilo: link - Na tej taglavni sliki vidite tavelik zobnik (spur gear) in 2 'bevel' zobnika. Crknil je spodnji desni, tisti ki ima še neka rebra na seb. No, "glava" tega al kak bi rekel je čist znucana pr men.

Kaj sem pol naročil: link - če misli stvar crknit, pol je najbrž smiselno kupit tega kovinskega. Na tej sliki oni zobniček ko je samo eden je tisti, ki pride pol kot zamenjava.

Kaj je torej komplikacija? Da tile deli niso "direkt skrižam" eden namesto drugega, na žalost. Tako rekoč vse prenose morm pol nadgradit na kovinske: Za prišraufat kovinski "bevel gear" rabim (link) tele končnike al kako bi temu rekel, kamor se prišraufa. Pr plastičnih je ta del načeloma vse en del. OK, I guess lahko to nabavim, sej nimam druge, pol pa malo pomislim, pogledam, in ugotovim da pol plastičen spur gear ne paše več sem, tk da rabim nabavit še kovinski spur gear (link). Tak da načeloma je recimo dobra novica, da pol od notranjih delov skor nima več kej crknit. Sam to pomeni da morm zdaj vseeno mal več skeširat kot sem pa mislil da bo. Sej še zmer je poceni za skoraj hobbygrade RC avto.

Toliko za zdaj.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
10 Jul 2021 18:02 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1643
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
No, pa se je zgodila ena bedna reč. Recimo temu družno smo zjebali vitel na TRX-4. Sad Načeloma bi bilo fer rečt, da ni nihče kriv v celoti, pa tudi kaj češ, se zgodi, I guess sploh ko je vitel relativno poceni kopija, pol cenejša od uradne (je pa res da ne vem koliko boljša je original). Kul je, da ne bo treba menjat vsega (kontrolne elektronike) ampak samo vitel.

Torej, kaj se je zgodilo? Izi, Tomaž in js smo šli na sprehod furat avto, in za konec še gremo nekam probat splezat kjer bomo rabili vitel. Nekam zahaklamo in se probamo privitlat. Zadeva začne na eni točki čudno jamrat, pogledamo kaj tej je in ugotovimo da je ne samo se čudno zapetljala reč, ampak še nekak zakraj zaštekala. Izgleda res slabo, Izi in Tomaž razvrtita in nazaj navijeta. No, danes sem šel z Markom na en krog, pridemo do dela kjer bi se lahko privitlal gor, priklenem vse skupaj, gremo in takoj ko rabi malo več sile, se zajla samo zatrese. In spet, in spet. Se pravi, en zobnik je hin. Verjetno se da to nekje najt in zamenjat, ampak zdajle bom pomoje kr zamenjavo nabavil, pa pol videl kako in kaj naprej; čist znabit da bom spet hmal fardirbal I guess, pa pol probal nevem, naredit cnc zobnik... bota vidva dala kak predlog.

Sem pa salty, to pa. Najbrž bi moral bolj zatežit, da je vseen treba mal gledat kaj se dogaja z avtom, vitlom, kake zvoke dela in kdaj in kolk. Men še ni ratalo tok zapetljat vitla, predvsem ker skoz gledam kaj se dogaja. Tud nikol ne do konca odvrtim vitla*, kar smo tokrat nardili. Pač res nekak nism pričakoval da bo tok simpl zadeva kot je vitlanje vseen šla najbolj narobe kolker pač vitlanje enga rc avta lahko gre.

*torej ta del: Teoretično je možno, da sem jaz danes prvo stvar fardirbal zobnikec in se ni zares takrat. Kako? Vitel je šel v drugo smer kot je gumb označen kaj je ven in kaj not. To pa zato, ker sta Izi in Tomaž vitel navila v drugo smer kot imam označeno gumbe, kar se vsekakor da naredit, ker gumbi samo delajo v katero smer vrti, ane. ko pride čez in čez in držiš gumb, se vitel navija v drugo smer. Spet čist nedolžna napaka v principu, ampak danes zjutraj sem hotel odvit vitel in je tiste pol centi potegnilo noter, vendar sem takoj spustil. Seveda nism vedel, da nista gledala na to kateri gumb je kao označen za ven in kateri za not, sploh pa ne v tisti tečni situaciji ko si najprej obremenjen s tem kak je vitel "zavozlan" samega vase.

In zdaj se je men prvič v lajfu zares zgodila ena teh čist butastih lekcij: Ne dajat folku stvari v roke, za katere nisi ziher da jih znajo uporabljat kot je mišljeno, al pa si vsaj brez problema pripravljen plačat popravilo. Sej nista recimo Izi ali Tomaž dolžna vedet vse kar sm js prebral, videl na yt posnetkih oziroma z nekaj malega izkušnjami vseen dobil en filing kaj se dogaja. Js ne riskiram tolk prevračanja in naslanjanja, ker vem da je default servo slab, ne skačem z avtom ker vem da na ta način lahko zjebeš portal gears, ne vozim skoz po vodi, ker vem da to vabi rjo in je splošno slabo za pene v kolesih. Ajd, če bo to bral Izi bo vido, da je to neki kar skoz njemu težim Laughing . Nekatere stvari (voda) so sicer relativno mali problem, ampak vseen, js pazim na avto, ker ga vseen hočem vsaj kokertok ohranit da ne bom vsaka dva meseca 30 evrov plačeval za popravila ker ga vozim na način kot ni mišljen. Za razgrajanje kupiš basherja. Iz tega naslova je na avtu crknila najmanj pomembna reč, pa tudi najcenejša za zamenjat. Pa vseeno bi raje ta dnar dajal za upgrades. Tak da bom pač odgovorno sproti sprejemal odločitve kdaj mi je ok da kej crkne in kdaj ne. Pa da se do konca izognem da bi sploh mel možnost koga drugega obtožit da je kej zjebal, ker tud ni fer do njih.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
15 Jul 2021 17:33 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:    
Odgovori na to temo    PME Seznam forumov » Debatiranje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na: 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.