PME Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Računalniki inu slične zadevščine
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Odgovori na to temo    PME Seznam forumov » Multimedija Poglej prejšnjo temo
Poglej naslednjo temo
Računalniki inu slične zadevščine
Avtor Sporočilo
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1642
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Mili kristus božji, pa smo le dočakali....

Synology DS420+

Notri sem dal 2x 4TB Seagate IronWolf HDDja... Najprej pa "malo" backgrounda, seveda.

Kolk daleč nazaj? Mogoče mojo zgodovino zunanjih diskov, pa gotovo pove nekaj že, da nisem ziher, če se bom spomnil vseh. Prvi je bil vsekakor v srednji šoli, ko smo - se mi zdi - 20 GB HDD disk iz starega računalnika dali v eno 'icybox' kopijo ohišja, in je to bil naš the zunanji disk. Gor smo pač dajali setupe od iger, pa na LAN partyih pol uporabljali. Na enem od njih je tudi crknil ta disk. Zadevo smo še takrat posebi vštekvali v štrom, če se spomnite. No, potem sem imel en drug zunanji disk, 200 GB, ki je enkrat tud crknil, pa mislim da je blo najprej dovolj, da sem zamenjal ohišje diska (interface crknil). Potem, se mi zdi, da je spet crknil disk, čeprav nisem čist ziher kako je blo zaporedje. Kar se pa spomnim je, da sem proti koncu faksa nabavil posebej ohišje za zunanji disk, ker sem en HDD iz laptopa (ki ga ima zdaj izi) dal v tisto ohišje, da sem potem SSD dal v komp. Nekak mam v spominu da je en domač računalnik potem odnesel somehow a ta zunanji disk al enega kasneje, uglavnem, je bil en problem in se ne spomnim točno; ampak že zdaj razumete da je problem. Skratka, moj predzadnji zunanji disk sem kupil ko sem prvič S.P.jal, 2 TB skoraj najcenejši, pa je očitno kar vredu delal 4 leta, crknil je letos poleti na LAN partyu na Lopati. Eni zunanji diski kot ste vidli, so crknli čist prehitr, ampak je treba priznat da jih je večina konstantno potovala okrog*.

Zdaj pa en problem: Js sm v tem času nardil že kar enih kul stvari, in na mojem 500GB laptopu hitro zmanjka placa. 2TB pa je blo dovolj za večino arhiviranja zadnje 4 leta. Bil sem na tem, da počasi al nabavim drug disk, al pa še raje NAS, da ne morm preveč okrog nosit, ampak pač, bo že prišlo na vrsto. Vmes je začel zunanji disk mal hecat, ampak je izgledalo da je to predvsem problem konektorja, ker če sm ga prav postavil je čist uredu delal, večinoma. Da ne dolgovezim še bolj, motil sm se. Na LAN partyu med našo izmenjavo enkrat sam ni več delal - jasno, ne krivim nikogar, za vsak slučaj povem. To me tud nebi tok zelo sekiralo, če to nebi blo glih tisto prehodno obdobje od "formatiral sm komp" do "nism še vsega nazaj skopiral". Nekaj sem probal reševat fajle, v glavnem neuspešno.

Hvala kurcu sem imel vsaj vsebino diska izpred formatiranja na online backupu, čene bi bla zadeva absolutno katastrofalna. To nebi šlo samo zadnjih nekaj let, ampak tud cela zgodovina mojih osebnih zadev, ever. To je pa zdaj zadnje, kar sm pushal svojo srečo. Ne, sej je nism pushal, samo enkrat sm si dovolil met zadevo na ne več kot vsaj dveh koncih kopirano, pa glej kaj se zgodi. Konec zajebancije, nabavil bom NAS!

Skratka, po dost enega načrtovanja, planiranja, sem naročil zadevo na black friday (sicer nobenih večjih popustov, oh well), in mimgrede - iz Avstrije v MB je prispelo v dveh, treh dneh, dodaten dan do LJ, potem pa teden in pol da je prišlo do mene.

Evo, mal dejanskega opisa za zdaj:

Zdaj je postavljen, laufa. Zmapiran na N: (kot NAS), gor bom dal musko, podatke ki jih ne rabim skoz met dostopne, filme iz torrentov, itd. itd. itd. Seveda tud projekte. Moj WiFi sicer prenaša max 10MBps, prek kabla gre 100MBps, tak da morm zdaj nabavit kabel od routerja do kompa, ampak drgač - mamo to. Diski so mimgrede, narjeni v RAID 1, tk da je vsebina obeh diskov dobesedno ista - tak je bil namen, ker še enkrat, ne mislim se zanašat več na samo eno kopijo. V NAS se lahko drugače loginaš, nastavljaš svaaaaaašta. Naštimaš avtomatsko prižiganje in ugašanje, mimogrede. Vem da se da še ene stvari gor inštalirat, tud razne online backup zadeve, ali Plex media server, pa še kaj. NAS je po svoje "tiny računalnik", tako da me to seveda ne preseneča. Da se noter namontirat še 2 M.2 SSDja, če bi hotel pojačat performance (viable predvsem če se hoče več računalnikov naenkrat povezat), pa 2 LAN porta ima za failsafe (nevem pa če to tud pohitri prenos). Načeloma je kr uredu zadeva po mojih raziskavah, seveda pa računam s tem, da mi bo ta stvar dolgo služila.


*Znano je da diski pač ne prenašajo prav dobro rough handlinga, tud če so izklopljeni. Yahoo je na ta način enkrat ob selitvi izgubil ogromno podatkov, ko so čez parkirišče v vozičkih vozili diske.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
16 Dec 2020 19:04 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1642
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
XMG P505

Če komp zdrži do decembra, bo 7 let(!) odkar sm ta komp dobil. Pa načeloma še zmer velja za OK komp. Hja, ko je Intel zaspal na lovorikah, ki mu jih zdaj zadnje leto ali dve eno po eno jemlje AMD, je pač trajalo, da folk pogrunta, da lahko v računalnik tlači več kot 32 GB RAMa. MSI, ki ga je podedoval izi, je bil se pravi dobri 2 leti pred temle XMGjem z 8 GB kar ok komp.

Uglavnem, januarja lani sem nazadnje pisal o tem kompu, jasno njegovo stanje ni ratalo nič kej boljše. Spiham ga še zmer, na njegovo in mojo srečo pa že dolgo skoraj nič kej ne rendram. Zdaj je predvsem graphic design/2D editing in podobno workhorse; poleg seveda PME forum workstation in par drugih zadev zraven. Vmes se je že velikokrat zgodilo, da so vgrajeni ventilatorji zveneli bolj kot traktor, kar je začuda zadnje tedne ali mesece celo kr vredu. Mislim da je najbolj fora to, da se ga res ne premika; ampak obenem razmišljam da bo morda treba kdaj naročit nove ventilatorje.

Seveda, še najbolj pa je vprašanje a bo po 7 letih nelahkega dela zdržal dlje od ventilatorjev. Zadeva kot taka je, kot smo rekli, sicer še zmer spodobna. 32 GB rama, stari. HDD in SSD sta sicer stara isto, pa eden ima 500GB, drugi 250, kar je večinoma ok; razbremenil jih je lani takle cajt NAS.

Kot opažate, me začenja mal skrbet, čeprav komp sicer dela kr kul. Če mi nanese in bo biznis laufal tk uredu kot je v septembru še naprej, ga sicer - upam - nekje v prvi polovici naslednjega leta zamenja kaka druga reč, malo že zaradi tega ker je ratal reliability pr men že ornk faktor tud za moj biznis. Tak da, ko pride drug komp bom pomoje tega uporabljal še za igre, tist komp bo pa sam za delo.

Hang in there XMG!

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
08 Okt 2021 14:09 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1642
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Hipsteraj za Popizdit

Mehanska Tipkovnica
Saga v Približno Treh Delih

Kako za božjo voljo vem na začetku pisanja posta, da bo to saga v treh delih? On dan sem že pisal tale post, in, je bil strašno dolg, čeprav sem ene stvari probal skrajšat, ampak ne tolko da se nebi čist zgubil filing. Pač, zakaj bi sam napisal post "študiral sem da bi nabavil mehansko tipkovnico in sem jo. Vredu je"? No, med pisanjem sem nekaj kliknil in izgubil cel post. Če ga že morm napisat na novo, bom vsaj probal nardit boljš.

Kazalo:
Part 1 (ta post): Moje pretekle interakcije z mehanskimi tipkovnicami
Part 2: Kaj in zakaj te to je?
Part 3: Kako sem nekaj končno nabavil

Part 1: Moje pretekle interakcije z Mehanskimi Tipkovnicami

Mehanske tipkovnice so zelo stara stvar. Verjetno so računalniki na šolah bili mehanske tipkovnice, tehnologija je načeloma že iz 80ih, Klak Klak Klak Klak zadeva. No, potem so prišle vse te druge tipkovnice, ki smo jih imeli doma. Več o tem morda kasneje, gremo zdaj na štorjo.

V modernem času sm prvič slišal o 'awesome' mehanskih tipkovnicah mislim da kar kakšnih 6, 7 let nazaj. Mislim da je kolega v enem od naših discord kanalov omenjal da jo je ali bo nabavil in fanboyal. Ko sem nekak zasledil koliko reč stane (gladko 150€ in več) sem samo pomislil 'ja tud pomoje'. Zakaj za božjo voljo bi dal toliko dnarja za eno tipkovnico, ki je itak že stara tehnologija; sploh pa če je moja bolj elegantna in tanka in sploh čisto vredu? Moja tipkovnica, mimogrede, je bila tam nekje 20 evrska canyon, ki jo še zdaj imamo nekje. V glavnem, to prepričanje je držalo naslednjih mnogo let.

Potem sem prišel delat na Studio Siposh. Prva stvar - poleg ljudi - s katero sem lahko imel interakcijo je bila mehanska tipkovnica HyperX. Kakšen dan ali dva je trajalo, preden sem se zavedel 'o v tem je hec'? Pa iskreno je malo težko opisat in za velik folka mogoče niti ni razlike. Prijetnost interakcije s tisto tipkovnico v primerjavi z mojo, ki jo mam zdajle vsak dan v uporabi (Logitech K830, bluetooth če se spomnite) je resna resna razlika.

Najbolj očitne razlike sicer: V splošnem, jebiga, "filing". Podobno, kot ti je eno pivo ljubše kot drugo. Meni je dober pir vreden tud več denarja, mojemu fotru ni. Nekaterim je mogoče tud membranska tipkovnica ljubša. Lažem, najbolj očitna razlika je izgled, ampak pustmo to. No, naslednja reč, ki pa je zelo smiselna za moj primer in mi je bržkone sama vredna nabave te reči: po celodnevnih uporabah tipkovnice na studiu me niso boleli prsti. To se je dogajalo na drugih tipkovnicah, predvsem, kadar sem po več dni zaporedoma kaj aktivno delal. Sklepi na prstih, palec, in še kaj. Mogoče sem to kaj omenjal, ker je blo najbolj prisotno takrat v Bežigradu, ko sem po 8ih urah na Art Rebel delal še ene druge renderje doma in tist res ni blo več za bit. Kar nekaj mesecev je trajalo, preden je minilo, in se tu in tam za krajša obdobja spet pojavilo. No, med delom na studiu ni blo tega niti enkrat.

To bo za Part 1 dovolj. Takole pa je izgledala tipkovnica na studiu:



_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
20 Jan 2022 11:14 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1642
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Mehanska Tipkovnica
Saga v Približno Treh Delih


Part 2: Kaj in zakaj te to je?

V grobem sem prej povedal zakaj bi kdo nabavil mehansko tipkovnico iz bolj subjektivnih razlogov. Ena od zelo mehanska tipkovnica stvari je pa še to, da lahko pritisneš use tipke naenkrat. Pač, GeneRally lahko geekamo spet štirje naenkrat kakor hočeš, ali pa v GTA letiš z letalom brez omejitev. Samo ideš. Ampak če smo čisto iskreni, večina folka to dela kot neka čudna vrsta hobija. Zdaj, jaz vem da sem one vrste tip, ki ima prvo misel "js bi rad pr seb neki upgradal!". En teden kasneje "zdaj sem to naštudiral in hočem it over the top!". To se mi dogaja pri muski, RC avtih, mislil sem mimogrede nabavit mal boljš tipkovnico in to mehansko in evo me stari. Ampak da ne bo pomote, če vam pošljem link do subreddita mehanskih tipkovnic boste videli da sem jaz tist cicibanček v primerjavi z obsedenimi neckbeardi. Gremo malo nahitro pogledat.

Mehanske tipkovnice so večinoma iz sledečih zadev narejene: Tiskanega vezja, stikal, ohišja, plošče, v kateri so tipke naštimane, in keycaps (pokorvčki? nevem, tisto, kar dejansko pritisneš). Vse te stvari so seveda od pogojno normalnih cen do absurdno dragih in dišijo po poslovni priložnosti. Da ne dolgovezim, recimo ploščice lahko kupiš iz različnih kovin narejene, keycaps so večinoma narejeni v omejenih serijah ali pa celo "pobiramo prednaročila, dobite jih čez eno leto", kjer tak set stane več od ene zelo vredu tipkovnice. In seveda imaš ustvarjalce, ki delajo custom narejene tipke, da je tvoja tipkovnica še bolj fab. Dovolj vem o tej zadevi, da mi bo včasih malo nerodno rečt, da imam svojo mehansko tipkovnico.

Edina reč, ki ima veze s pogojno normalnim pogovorom so stikala. Najbolj poznana so Cherry MX, katerih lastnosti se razlikujejo po barvi. Rdeča so normalna, linearna, brez klika. Rjava so skoraj ista, ampak malo trša. Modra delajo klik ko pritisneš, itd. Jaz sem nabavil najbolj navadno kopijo (firma Gateron) pohvaljene firme, rdeče, ker sem precej zihr da smo to imeli v studiu. Enkrat sem eno tipko dol potegnil da sem videl.

Seveda imaš potem še celega haufna obveznih stvari zraven. Fensi kabel od tipkovnice do kompa. Posebej podlago (oversized podlaga za miško). Nevem, najbrž še anime figurico. Pač, spet mi je skoraj slabo že ko to pišem uglavnem joj prejoj. Gremo dalje.

Part 3: Kako sem nekaj končno nabavil

Videl sem torej pri kolegu iz tedx njegovo tipkovnico in zdaj je dober čas da nabavim tud jaz. Začelo se je z uizi raziskovanjem, da vem kaj sploh kupujem, do norega deep dive-a. Najprej pogledat alternative tej tipkovnici. Moja bi bila YMDK Split - 60% ali naj bo 75%? OK, kaj so alternative? Vse drage ko žafran. Stikala - poleg Cherry, kaj so dobre alternative? Ugotovim da bojo Gateron kul. Keycaps? Tu sem porabil bedasto veliko časa, ker hitro ugotoviš da so različni standardi oblik. Pa imaš ANSI layout (američani in njihov tanek enter) in ISO (ta naš normalen enter). Ampak moja je split, tako da bo treba nekaj skombinirat. Mati božja no, kaj da fak. Uglavnem, povem vam sam to da bom najbrž zraven dal dogravirat slovenske simbole. Zdaj rabim še eno ali dve stvari ugotovit glede kablov. Ampak načeloma ko pride vse skupaj, bo vsaj delalo.

YMDK Split 75% - Tipkovnica. Izbral sem Kit 1, ki ga sestavim sam in vsebuje še stikala.

Venit Keys Marrs Green - Kopija GMK tipk 8008 Marrs Green. Pridejo ta teden, upam da bojo vredu.


Kot vidite je to za skoraj 200€ materiala in morm še sam sestavit, pa nisem niti še srednje dragih stvari izbral. Menda je sicer res, da takoj ko greš stran od najbolj osnovnih zadev (torej navadna 60% ANSI tipkovnica), grejo stvari cenovno zelo hitro zelo zelo gor, če jih sploh najdeš. Ampak tudi tu velja pravilo "buy once cry once". Reč bi praviloma morala torej delovat kakšno desetletje, je pa res da sem jaz en onih uporabnikov, ki stvari nosi s sabo okrog, pa še to vseeno ni ravno fancy firma česarkoli tako da bomo videli, kako bo res. Po svoje pričakujem, da mi bo kaj glede kablov crknilo. Z USB štekerji mam na splošno tak slabe izkušnje, to je.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
23 Jan 2022 16:19 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1642
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Mali update, ko se že šetam po forumu:

Za začetek, mi je Snežko sprintal drugo ohišje in sem pune navdušen. Tnx Snežko! Zbrusil sem ga za prvo silo, pol so me pa že tolk roke bolele od brušenja da se mi ni dalo. Ubistvu, len kot sem, se mi tud ni dalo ful neki pokitat pa te zadeve, ampak obenem sem že od začetka vedel, da ne ciljam na najbolj fancy look. Slabo leto po podvigu je tipkovnica že po vogalih in robovih čist mičken skrušena, in ta "used" look mi je čist všeč. Prav malo "proti-strup" merjenju kurcev siceršnje kulture mehanskih tipkovnic ko je vse, ampak res vse v barvni shemi, vključno s podlogo za miš/tipkovnico, miš, sladoled, nevem, vse. In js, mam tipkovnico predvsem zato da jo uporabljam, pa da mi ni bed ko se mal sčoha ohišje.

Dosti hitro sem nabavil drug kabel, ki gre od tipkovnice do kompa. Izkazalo se je, da je priložen kabel bil tako beden, da je vsaketolk tipkovnica na nek čuden način izgubila signal s kompom, "driver" za tipkovnico se je sesul, komp pa je med drugim skoz razumel da držim tipko CTRL pa mogoče še kej. Skratka, ko se je enkrat to zgodilo, sem lahko samo probal shranit kar sem delal in restartal komp.

Drug kabel, čeravno iz aliexpressa je to težavo rešil in to je to. Za vsak slučaj bi blo pomoje dober še dobit kakšno zamenjavo za kabel, ki povezuje obe polovici. Sicer tega bo treba čist custom nabavit (ali narest, ampak sem se že mal odločil da bom pač nabavil, preden gre kej grozno narobe), ampak nevem kdaj bom razpoložen da plačam tam skoraj 40€ za tak kabel. Pač, enostavno ni takih kablov, pa da bi z neko stopnjo gotovosti vedel, da bo kabel delal. Alternativa je, da sem pogumen in zamenjam te usb štekerje na tipkovnici, ampak trenutno nisem tolk pogumen.

Drugač mi je pa super. Teh 10 tipk na levi strani si še nism premapiral ali nardil kake macroje. Enostavno sm tok navajen klasično uporabljat tipkovnico da še ni prišlo do tega. Mal razmišljam, da bi si kakšna orodja v softwarih premapiral tja... mogoče.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
21 Dec 2022 18:42 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1642
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Na prejšnji strani tele teme je omenjena tipkovnica

Logitech K830

ki je te dni doživela klavern konec. Kako naj rečem, malo mi je nerodno ampak obenem ima smisel. Kupil sem jo že kar nekaj let nazaj, najbolj z namenom, da jo uporabljam na Raspberry Pi, ki je imel namen bit nekakšen "muska/film" namen. K temu se potem kar nisem spravil do kakšni dve leti nazaj, ko sem ugotovil da nimam dovolj potrpljenja s tem, da najdem vredu distribucijo Linuxa, kjer bi reč delala ... kot se spodobi, no. Nazaj k tipkovnici. Potem je kakšno leto bolj mirovala, ampak kmalu našla svoje mesto kot "podaljšek" mojega laptopa, zakaj vedno bolj so odpovedovale tipke.

In tu je reč blestela. Že leta 2018 sem tu napisal, kako se K830 odlično obnese kot zunanja tipkovnica za laptop. Velikokrat je še bolje kot predvideno opravljala svojo funkcijo kot podaljšek kompa v pojslo, ko sva imela TV "na koncu" pojsle. GTA V in kakšen film in kakšna serija se je odvrtela pod komando te tipkovnice. Perfektno.

Kakšen teden, dva nazaj sem videl, da en del ohišja malo ni na svojem mestu. Dovolj zadev starih več let in dnevno v uporabi sem videl, da je doživelo takšen moment in diagnoza je bila jasna - baterija v tipkovnici je deklarirala "cigrunt" in jo je treba zamenjat preden ne gre v kurac samo tipkovnica ampak cela bajta, blok, sej veste. Vse tradicionalne katastrofe preveč znucanih baterij. Dvomim, da je tipkovnica bila narejena za moj level uporabe - sej je samo navadna bluetooth tipkovnica! - tako da nič, kontaktirat servis, da mi zamenjajo baterijo.

Mail sem dobil hitro nazaj: Tipkovnica že dolgo ni več v prodaji, tako da zanjo ni več servisa (ugibajte kdo ni presenečen? Jaz!). Da lahko pa sam poskusim poiskat del na internetu in zamenjat lastnoročno. Važi. Lahko. Grem najprej odpret pa videt kaka je situacija. Tudi vem, da skoraj gotovo ne bo šlo brez kakšnega zlomljenega zobca, itd. Veselo na delo.... Reč mukoma odprem, najprej sem na hitro na YT pogledal situacijo in obete, da mi kaj ne v glavo eksplodira, ampak sej bo. OK, reč razstavim in ... čakaj, baterija je zelo majhna in prav nič napihnjena. Sej se mi je zdelo malo verjtno, ampak res malo. Malo. Da je samo tista plastika nekako ven zletela, gotovo med kakšnim padcem na tla. Pa to je bil tud Nadjin predlog. Ampak kako? Hja, zdaj je kar je, nazaj sestavit. Veste kaj sledi. Ne prižge se. Spet odpret, in sem hitro identificiral problem: stikalček za on/off je tako drobičken, da je gotovo odletel že med odpiranjem. Edini način za prižgat bi bilo, da z nožkom grem za stikal in ga premaknem. Z drugimi besedami "ja u lajfu...". Ja nič, probam nanovo prilotat stikalo ki sm ga kupil za gameboy, malo bolj "techsupport mcgyver", ampak bo pa še kakšen mesec ali leto dodalo k življenjski dobi. Da kar zaključim: kontakti na tiskanem vezju so tako drobni in rahli, da so crknili že pri poskusu odstranjevanja stikala, kakor kaže, potem pa definitivno zadnji žebelj v krsto pri lotanju novih žic, ker pač ... res slabo. Tako da: K830 je fertik. Umrla pri nepotrebni operaciji.

Nevem, mogoče sem preveč potrošniški, ampak js sm kar zadovoljen no s celim run-om. Nisem si mislil da bo tolk akcije videla in navkljub vsemu tolk preživela. In da bo na koncu takole doživela svoj bridki konec. Hja, vse mogoče se zgodi. Tudi to se je. Mogoče sem pa po svojem fotru podedoval "popravljanje" stvari (beri: nepopravljivo zjebeš)... čeprav, zaenkrat mi statistika kaže še kar vredu.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
24 Jan 2023 20:37 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1642
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Izrazimo dobrodošlico

ASUS ROG Flow X16 GV601RM-M5140W

Citiram:
Če komp zdrži do decembra, bo 7 let(!) odkar sm ta komp dobil. ...


In komp je rekel "če? če!?!?" in delal naprej. Sicer ne brez prej omenjenih težav. Ventilatorji so včasih spet ratali glasni. Baterija je začela delat vedno slabše (ja no shit pr 7+ letih), na eni točki dovolj, da je tu in tam komp takoj mrknil ko sem ga ištekal iz štroma (ja, vem, pr večini kompov se to zgodi dosti prej kot po sedmih letih). Nekaj kar ste pa mnogi videli osebno pa je še to, da je vsake toliko predvsem ko sem ga zbudil ali odprl, je ekran imel čist skrižam barve dokler se ni do konca "zbudil". Tipkovnica je seveda že dolgo nabirala prah, itd. itd. itd. Madafaker je sam delal naprej, in ne sam to, še vedno dela. Kak sem rekel, če zdrži do decembra, bo zdaj že 9 let(!) odkar sm ta komp dobil.

No, ko je v začetku leta začel ta ekran zganjat svoje finte, sem si pa rekel "okej, zdaj recimo ni več chip shortaga, pa kaj, bom brez kompa? Gremo nabavit neki". Takrat je moje spjanje ravno utrpelo krizo o kateri ste vsi že brali, tako da nism prav vedel kaj in kako. Me je pa hkrati Celjska firma ponucala na projektih in smo se zmenili, da delam na tistem. In zmenili smo se, da mi nabavijo komp. Fast forward, da nekaj ups and downs preskočim, zdaj je končno prišel.

Skoraj sem naročil enega drugega, in sicer nekega Lenovo Yoga, ampak sem zdaj šel še enkrat iskat in našel tega. Ki je pobral tako rekoč vse kljukice ki sem si jih želel. Torej, ima:
- 32 GB RAMa
- Posebej grafično, Geforce RTX 3060 Mobile
- Nek OK AMD procesor: AMD Ryzen 7 6800HS (nisem bil živčno zahteven katerega, dokler pač nekak dela)
- Ekran ki se preloži nazaj!!
- 2560 x 1600 resolucijo, 165 Hz
- Trenutno 512 M.2 NVMe

Če to mal razložim, se pravi, res sm upal na 32 GB RAMa. Isuse božje ker praktičen luksuz je to, ko delaš karkoli. Vse tabe naenkrat odprte. Vse programe. Film, igra. Vse naenkrat. Na prejšnjem laptopu sem se to noro razvadil in sm vesel, da lahko tako delam. Med delanjem projektov in raziskavami to pride absurdno prav. Naslednja stvar na katero sm upal, je posebi grafična. Maš nekatere integrirane t.i. "680M" radeon ampak se je izkazalo ni to prav zaresna reč. Ja lej, sej vem da igram starejše igre, ampak kaj pa veš. Fajn je vedet, da se grafična ne meče na zobe da ti rendra štiri leta staro igro. Pol sm pa res imel še fingers crossed za laptop, ki se mu ekran nazaj obrne. To je bila najbolj "vanity" želja, za katero nisem vedel a jo bom uporabil 3x na leto ali pa vsak dan petkrat. Kaleba sem vprašal in je rekel, da njemu ubistvu touchscreen res sede. Jaz sem si to zaželel načeloma, da če grem ven in morda rabim komu pokazat kaj delam, lahko dam na ta tablet mode in je to to, ali če bom hotel nest v pojslo komp ali pa pr zajtrku namesto da mi tipkovnica naprej štrli in zaseda mizo, jo obrnem nazaj in tako drži komp. Bomo pa tud videli kako dobro to zdrži. Tako da smo to uspeli še dobit. Vse kljukice je pobral. Bonus pa je še resolucija kar mal večja (te resolucije in večje sicer obstajajo že dolgo), "disk" je nekam majhen, ampak iskreno, odkar je pri bajti NAS, je potreba po tem ful padla. Verjetno bom kmalu vseeno mu privoščil še en NVMe SSD, ker so vseeno dokaj dostopne cene zdaj že. Ampak to sem vedel, da je najlažje upgradat, zato je bilo nizko na seznamu prioritet.

In, kak je? A veš ko dobiš komp z predinštaliranim Windows? In še kak program zraven? Prišel je Windows 11 in ... Poturili so McAffee!!! Teroristi eni. Sem že mislil, ok, če nima res nevemkaj bi morda obdržal tisto inštalacijo ... ne, McAffeja pa ne. Da imam še kak spyware zravn. Jebiga, formatirali bomo; dobil sm si novo inštalacijo, riskiral USB ključ, idemo. Pri frišni inštalaciji ne pokapira ne bluetootha ne wifija, tako da te driverje inštaliral tud iz USBja kar sm pričakoval, in I guess okrog dveh zjutraj sem šel spat. Danes smo bli zmenjeni s Tomažem da geekamo.

Da ne dolgovezim o inštalirvanju iger na steamu, v glavnem, na vsem lepem men sam zunanja miška neha delat. Kaj da fak? Bluetooth je mrknil, omg, okej, to sm že videl na Win10, pride kak tak update. Se nekaj trudim, ne dela, reinstallirujem driverje, pičkamaterina, tako rekoč neha delat še WiFi. Par trikov probam, medtem ko Nadja in Tomaž nažigata AoE2:DE in ... ja nič, formatiral bom. Jebi ga, ne da se mi zdaj s tem. Js bi rad danes še špilal (preden kdo vpraša, ja, seveda bi lahko na XMGju). Ampak okej, bom izkoristil ta proces formatiranja da naredim kosilo.

Good news people. Ko imaš USB 3.0 in te tanovi NVMe SSDji, se ti dobesedno sformatira komp preden maš do konca skuhane testenine in omako. Še driverje nanovo inštaliramo in gremo spet downloadat igre - ki, mimogrede, Steam pokapira da je na drugem kompu v mreži že inštalirana in ti jo samo skopira. Tehnično gledano, imaš še možnost "stream" igre preko mreže, kar še nism sprobal. V glavnem, pojedli smo in sm bil nazaj v igri s Tomažem in Nadjo.

Tako, zdaj bomo pa videli, kolk updatov preden kej spet morda mrkne, al je bla kaka smola, in, a bo treba še kak format, ali bom nekako se že znašel. Fingers crossed. Drugače, mi za zdaj ni tok švoh Windows 11 ubistvu. Ampak morm še videt.

Pa XMG P505?

Plan je sledeč: Na XMGju delam šihtnske zadeve, na temle pa bolj igre, entertainment, nosim okrog, delo od kje drugje (ampak po možnosti ne doma). Ja a pa ni boljš na tanovem, ko je boljši delat? XMGja ne morm nosit okrog, zarad baterije, in odpiranja zapiranja mu najbrž ne koristita. To ni, da ga zdaj čist nič ne bom nosil okrog ali odpiral zapiral, sam pač, če je možno, manj. Se mi zdi da bo taka ureditev kr uredu, dokler bo pač zdržala. Če koga zanima več o tem, lahko dopolnim.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
16 Sep 2023 18:32 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DexDawg
Zaščitnik foruma


Pridružen/-a: 01.09. 2011, 09:49
Prispevkov: 1642
Kraj: Veleje, SlovenGrac, Lublana, Nova Gorica, Rotterdam...

Prispevek Odgovori s citatom
Dva tedna in:

Kot rečeno, sem formatiral, ker mi je bluetooth in wifi nehal delat. Ti dve zadevi so pri laptopih velikokrat na istem modulu. Welllll, ta teden enkrat se mi je zgodilo isto. Ko smo z naročnikom bili ravno pri tipu, ki mu bo naredil website in sem hotel neki prštimat. Thankfully, je to bilo v momentu, ko sm najpomembnejše stvari že zrihtal tam in ubistvu "ni nihče opazil". Prišel sem domov, si rekel "ne da se mi formatirat vsaka dva tedna, neki more bit rešitev" in .. fast forward, bios update sem moral narest. Noro srečen, da imam še zmer XMGja, sem googlal najprej glede bluetooth, potem wifi, potem mi je neki čudno se obnašal glede na to kako je bil vštekan v štrom ali pa ni bil, restartal, ... in pol ko sem te zadnje simptome googlal sem prišel do "update bios".

To je bila sicer edina težava s kompom. Mja, včasih se mi zdi mal trapasto, kako da fak dajo proizvajalci ven kompe (pri telefonih je praviloma to še bolj problem) ki niso tolk odporni, ampak po svoje, pred določenim updatom windows 11 očitno to ni problem? Ali je problem kje drugje? Po drugi strani, kajvem, pa kot kaže se že bolj splača dat "skoraj čist zihr" stvar vn, in jo potem popatchaš. Steam je recimo to razvadil razvijalce iger. Tako imenovan "day 1 patch" je ratal že stalnica (ahem, made famous by Cyberpunk).

Kakorkoli, sicer se mi dopade. Edin tipkovnice se morm še čist mal navadit, najbolj pogosta stvar je, da med pisanjem kakšno črko ali presledek kliknem dvakrat, ker je I guess ravno tam nekje threshold, ki sm ga sicer navajen na mehanski tipkovnici. Sicer ni niti približno tolk udobna kot je ta mehanska, seveda.

Torej, the transformer verzija, kako to izgleda v praksi. Mal še šparam zadevo, če se izrazim tako - ni da ga velik okrog obračam, tu pa tam pa ja. Včasih sem jeben, in si ga nesem na wc, skupaj s stolico in okrog obrnem ekran pa gledam YT. Touchscreen pride malo bolj do izraza, ker je tolk bolj kamot kot sledilna ploščica. Zanimiv "problem" mi je, da je pomoje največji izziv obračanja ekrana ubistvu totalno first world problem: rob ekrana/monitorja (bezel kot temu rečemo) je tolk tanek, da med tem procesom garant neki poklikaš. No, ubistvu sm to že mal naštudiral kako narest, ampak je vseeno malo scary, ker nism navajen da so nekak tanki laptopi odporni.

Najbolj happy sem kako tih je. Laptopi, ko gonijo, niso bli nikol poznani kot tiha reč, pa ko pr temle navalim v GTA tud začne ventilirat, ampak po letih tistega kompa z zdaj že zdelanim ležajem, ko se potem dere kot manjša sikularka je tole "nič". Enkrat sem si ga celo ponoči naštimal da mi igra spotify (ki ga lahko na kompu upravljaš iz appa na telefonu), in ni rabil niti gnat ventilatorjev - ali pa so neslišni, ne vem.

Tk da juhej. Bravo, tehnologija.

_________________
Reactor: Online. Sensors: Online. Weapons: Online. All systems nominal.
02 Okt 2023 22:29 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:    
Odgovori na to temo    PME Seznam forumov » Multimedija Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na: 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.